Móricz Zsuzsanna

2006-12-04 14:21:38
Múlt héten nagy örömmel vettem részt a CEEWEB által szervezett családias hangulatú előadássorozaton, ahol a közösség által támogatott mezőgazdálkodás és a közvetlen értékesítés helyzetéről, nehézségeiről beszéltek a meghívott előadók.
Francia Rita (CEEWEB), Ortutay Tamás (Zöld Pont Alapítvány) és Horváth Gergő (Tudatos Vásárlók Egyesülete) közreműködésével ismerhettünk meg néhány mintaprojektet, amely egy kötetlen beszélgetésbe torkollott. Szilágyi Ákos a Nyitott Kert Alapítvány működéséről tartott egy rövid ismertetőt. Az Alapítvány egy élelmiszerhálózatot szeretett volna létrehozni, amely a „termőföldtől a tányérig” elvet vallja. Ennek megvalósítása érdekében 1998-ban a CSA mellett döntött a vezető (Matthew Hayes). Heti rendszerességgel fix zöldségdobozokat állítottak össze családok számára. Az első évben 40 családot láttak el a szezonnak megfelelő bio zöldségekkel és gyümölccsel. Ez a szám évről-évre nőtt, majd 2002-ben visszaesett 70-re. Sajnos a rendszer nem volt elég rugalmas a vásárlók igényeivel kapcsolatban, így folyamatosan veszteséget termelt. Ezek hatására a Nyitott Kert Futár jött létre, az étel házhozszállításába már bevontak más biogazdálkodókat is, végül 2006 márciusa óta a Gódor Bt. vette át a futárszolgálat üzemeltetését, a biokert pedig tangazdaságként visszakerült a Szent István Egyetemhez. Egy igazán nem mindennapi történetről is hallottunk. Csapó Alina és férje Szentendrére és Leányfalura szállítanak tejet és pékárut a termelőktől 10-12 családnak. A mai világban ritkaságszámba menő, hogy ugyanannyiért adják át az élelmiszereket, mint amennyiért veszik a termelőktől, csupán 1 liter gázolaj árát számolják fel. Ha utánaszámolunk, nincs az egész tevékenységükön semmi hasznuk, pedig vasárnap kivétlével minden nap hajnalban kelnek, hogy a friss áru eljusson az asztalokhoz. Szerintem illő lenne méltányolni fáradozásukat. A jövőben a házaspár szeretné üzleti alapra helyezni ezt a házhozszállítást. Az Éléskamra nevezetű szervezet (Miskolc) is a közvetlen értékesítés híve. Szeretnének segítséget nyújtani a termelők számára termékeik értékesítése terén. Működésüket két évvel ezelőtt kezdték el. Hetente összeállítottak egy ládányi zöldséget, gyümölcsöt. Sajnos nem sikerült biztos vevőkört kialakítaniuk, a ládákat túlméretezték, a családok nem fogyasztottak el annyi mennyiségű terméket. Ennek főként az az oka, hogy nem otthon történnek a főétkezések, hanem munkahelyen, iskola étkezdéiben. Széles Attila volt az egyetlen biogazda, aki csatlakozott ehhez a szervezethez, a többi gazdálkodó konvencionális termékeit kínálta közvetlen értékesítésre. Harangi Rita, aki korábban a Nyitott Kert Alapítványnál dolgozott, szívén viseli a gyermekek egészségét. Fontosnak tartja, hogy az óvodákban, iskolákban ne túlfinomított, egészségtelen élelmiszerek kerüljenek a tányérokra, hanem a biogazdálkodás feltételei alapján előállított alapanyagokból készítsenek ételeket. Ez vezérelte abban, hogy biomenzát hozott létre a waldorf iskolásoknak Gödöllőn. A dolog szépséghibája, hogy az óta ez a menza megszűnt a túl magas bérleti díj miatt. Jelenleg a waldorf iskolába járó gyerekek szülőivel közösen vásárolnak bioélelmiszereket a háztartásaikba, így kapcsolatban állnak a Bioponttal, Gódor Bt-vel, és a gödöllői piacon lévő biotermelővel. Dr. Molnár Rita (Fővárosi Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás) a közvetlen értékesítés szabályairól beszélt, melyek betartása a termékeknek a fogyasztókhoz való biztonságos eljuttatását lennének hivatottak szolgálni. Fontos lenne, hogy a közvetlen értékesítés nagyobb szerephez jusson. Ez a vevők bizalmát is növelné, hiszen közvetlen kapcsolatban állnának a termelőkkel, nem kellene kételkedniük a termékek, élelmiszerek minőségében. Viszont a megvalósítás óriási szervezőmunkát, energiát, munkaerőt és nem utolsó sorban elhivatottságot igényel, hogy mindenkihez eljusson az asztalára a kívánsága szerinti áru közvetlenül a termelőtől. Valószínűleg ez a kulcsa az egész rendszernek, amely miatt ez a tevékenység egy kissé döcögősen működik.