Móricz Zsuzsanna
2006-10-16 11:41:25
A múlt héten alkalmam volt ellátogatni Babatpusztára a Nyitott Kert Alapítványhoz, ahol a legkülönfélébb zöldségféléket termesztenek bio módon.
Körülbelül összesen 4 ha területtel rendelkezik az alapítvány, ahol a zöldségek mellett fellelhetők fűszernövények, gyógynövények, gyümölcsfák, és pillangós növények.
A kert széles termékkínálattal rendelkezik, megtalálható minden, ami egy konyhába szükséges (petrezselyem, sárgarépa, zöldbab, lilabab, paprika, paradicsom, snidling, póréhagyma, zöldhagyma, brokkoli, cékla, kapor, koriander, karalábé, fekete retek). Külön kiemelném a saláták sokféle változatát, amelyeket a biopiacokra szállítanak.
A biogazdálkodás alapjainak eleget téve komposztot használnak a termőtalaj tápanyag-utánpótlása, minőségének javítása érdekében. A komposzthoz bio csirketrágyát, lótrágyát, friss szarvasmarhatrágyát használnak fel, emellett természetesen a különböző növényi maradékokat, maradványokat is hozzáadják. A lótrágyát a szomszédos lovardából kapják cserébe a részükre termesztett bio lucernáért. A komposztot évente kétszer forgatják, és a 3-4 éves komposztot használják fel a talajmunkák során.
Védekezésnél a fő hangsúlyt a természetes ellenségek védelmére teszik- madáretetők, nyáron víz biztosítása a rovaroknak. Csak nagyon ritkán alkalmaznak külső beavatkozást, akkor is csak a legenyhébb engedélyezett szereket használják.
A kertben folyó munka nagy része kézi munkaerőt igényel, amelyhez az alapítvány sérült embereket is foglalkoztat. Ez szerintem nagyon becsülendő és példaként szolgálhatna más kertészetek részére is.
Szadán Zöld Edit bio kertjét nézhettem meg, ahol szintén bőséges a választék a zöldségek között. Editnek 10 állandó vevője van, akik hetente friss „zöldségcsomagot” kapnak a termelőtől. Főként saját magból nevelgeti a szebbnél szebb zöldségnövényeit.
A nap folyamán még volt szerencsém megismerni Nádas Péter gazdálkodót és kertjét Szadán. A szépen rendben tartott területen szőlő, zöldségnövények, gyümölcsfák foglalnak helyet. Nádas Péter önellátásra termel és elkötelezett híve annak, hogy egészséges, vegyszermentes ételek kerüljenek kertjéből az asztalra. A szőlő számára fahamut biztosít a kálium utánpótlás érdekében. Környezettudatos jellemét mutatja, hogy törekszik a pazarlás kerülésére, a mosóvíz és a szennyvíz elkülönítésére, az úgynevezett energiatakarékos életmód folytatására.